تلاش کردهای سوریه برای کسب حمایت دولت دوم ترامپ

سرویس جهان- کردهای سوریه امیدوارند که حمایت ایالات متحده، در دوران دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ نیز ادامه یابد.

 نیروهای دموکراتیک سوریه تحت رهبری کردها، شریک کلیدی ایالات متحده در مبارزه با گروه تروریستی داعش بودند. این نیروها که تحت حمایت ائتلاف جهانی به رهبری ایالات متحده قرار دارند، فعلا مناطق شمال شرق سوریه را که زمانی تحت کنترل داعش قرار داشت یا توسط این گروه تهدید می شد در اختیار دارند.

مظلوم عبدی، فرمانده کل نیروهای دموکراتیک سوریه، روز دوشنبه پس از مراسم تحلیف ترامپ،  به او تبریک گفت. عبدی در پستی در شبکه اجتماعی X نوشت: «ما منتظر ادامه همکاری برای دستیابی به ثبات، شکست تروریسم و حمایت از صلح در شمال شرق سوریه هستیم.»

نیروهای کرد تحت حمایت ایالات متحده پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه در ماه دسامبر 2024، با فشار فزاینده از سوی مقامات جدید دمشق و دولت ترکیه برای خلع سلاح روبه‌رو شده‌اند. گروه‌های مسلح سوری تحت حمایت ترکیه نیز در بسیاری از نقاط شمال سوریه همواره در جنگ بوده اند. آنکارا نیروهای دموکراتیک سوریه را شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان یا پ.ک.ک می‌داند. این حزب در لیست گروه های تروریستی ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.

طبق اعلام وزارت دفاع ایالات متحده، حدود 2000 نیروی آمریکایی در سوریه حضور دارند که به عنوان بخشی از مأموریت ضد داعش در آنجا مستقر هستند.

وقتی در کنفرانس خبری 7 ژانویه، از ترامپ پرسیده شد که آیا تعداد نیروهایش را در سوریه حفظ خواهد کرد، او اظهار نظر نکرد و فقط گفت که در مورد استراتژی نظامی نظر نخواهد داد.

ترامپ در مورد تنش‌ها بین دولت ترکیه تحت رهبری رجب طیب اردوغان و کردهای سوریه، گفت که او با اردوغان دوست است. ترامپ افزود: «او فردی است که من او دوست دارم و احترام زیادی برای او قائلم. فکر می‌کنم او نیز به من احترام می‌گذارد.» ترامپ اشاره کرد که اردوغان در گذشته از برخی از اقدامات علیه کردها، به درخواست او خودداری کرده است.

ترامپ به مذاکراتی اشاره داشت که در دوران اولین دوره ریاست‌جمهوری او در سال 2019 با رئیس‌جمهور ترکیه داشت. پس از عقب‌نشینی جزئی نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه در اکتبر 2019، ارتش ترکیه و نیروهای وابسته به آن حمله زمینی بزرگی علیه نیروهای کرد سوری انجام دادند. ترکیه پس از چندین توافق آتش‌بس که به‌طور جداگانه توسط ایالات متحده و روسیه میان طرف‌ها برقرار شد، عملیات خود را متوقف کرد.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه تازه منصوب‌شده ترامپ، در جلسه تأییدیه خود در سنای ایالات متحده در هفته گذشته گفت که ادامه حمایت از نیروهای کرد سوریه اهمیت دارد.

روبیو افزود: «ما باید درک کنیم که ترک کردن شرکای خود که فداکاری و تهدیدات زیادی متحمل شده‌اند، پیامدهایی دارد. این‌ها کسانی هستند که در واقع جنگجویان داعش را زندانی کرده‌اند.» او به هزاران جنگجوی خارجی داعش اشاره کرد که در زندان‌ها و کمپ‌های تحت اداره کردها در شمال شرقی سوریه نگهداری می‌شوند.

او ادامه داد: «یکی از دلایلی که ما توانستیم داعش را نابود کنیم این بود که کردهای سوریه حاضر شدند آنها را در زندان‌ها نگهداری کنند. این مسئله تهدید بزرگی برای خودشان(کردها) بود و به وضوح وضعیت بسیار شکننده است».

روبیو خاطرنشان کرد که به نفع آمریکاست که «سوریه دیگر به محلی برای فعالیت‌های داعش تبدیل نشود، به اقلیت‌های مذهبی از جمله علوی‌ها و مسیحیان احترام گذاشته شود، کردها محفاظت شوند و در عین حال سوریه به ابزاری برای گسترش تروریسم و بی‌ثبات شدن تبدیل نشود».

گروه اسلام‌گرای هیئت تحریر الشام که اکنون سوریه را تحت کنترل خود دارد، یک گروه تروریستی است که از سوی ایالات متحده به عنوان سازمان تروریستی شناخته شده است.

برخی کارشناسان، مانند هوشنگ اوسی، تحلیلگر امور کردها در بروکسل، معتقدند که ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای آن باید نیروهای دموکراتیک سوریه و کردهای سوریه را به عنوان یک محافظ و همپیمان استراتژیک در نظر داشته باشند تا از کنترل کامل سوریه توسط گروه‌های رادیکال مانند  هیئت تحریرالشام جلوگیری کنند.

اوسی به بخش انگلیسی VOA گفت: «واشنگتن بیش از یک دهه است که روی نیروهای دموکراتیک سوریه سرمایه‌گذاری کرده است و اشتباهی استراتژیک خواهد بود اگر اجازه دهد نیروهای دموکراتیک سوریه در منطقه فرات شرقی با دشمنی مواجه شوند که حتی از داعش خطرناک‌تر است.»

او گفت که دولت ترامپ برای داشتن رویکردی موفقیت‌آمیز نسبت به وضعیت کردها در سوریه، « به طور جدی و قاطعانه تلاش کند تا نیروهای دموکراتیک سوریه را از حزب کارگران کردستان ترکیه یا  پ.ک.ک جدا کند.»

سلیمان اوزرن، استاد دانشگاه در واشنگتن نیز گفت که ایالات متحده تنها میانجی بالقوه بین ترکیه و نیروهای دموکراتیک سوریه است.

او به نیز VOA گفت: «اگر رئیس‌جمهور ترامپ قصد داشته باشد از سوریه کاملاً عقب‌نشینی کند، ممکن است لازم باشد هم ترکیه و هم نیروهای دموکراتیک سوریه را برای رسیدن به یک راه‌حل تحت فشار قرار دهد. با این حال، نیروهای دموکراتیک سوریه احتمالاً با فشار زیادی برای دادن امتیاز مواجه خواهند شد اما آنکارا ممکن است به خواسته های خود به نحو مطلوب دست یابد.»

او اضافه کرد: «هر توافقی باید هیئت تحریر الشام را نیز که هم فرصت و هم چالشی برای آنکارا ایجاد کرده، نیز در بر داشته باشد و از طرفی، هیئت تحریر الشام به دنبال بهبود روابط با ایالات متحده است.»

کد خبر 2780312

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha