ضربه سنگین استان همسایه بر پیگر ثبت جهانی غار کرفتو

سرویس کردستان - ساخت و ساز در حریم غار کرفتو علاوه بر اینکه به منظر آن ضربه می زند، در روند ثبت جهانی آن نیز تاثیر منفی دارد.

به گزارش کردپرس، با توجه به اهمیت تاریخی بودن غار کرفتو، در یک دهه اخیر اقدامات خوبی در راستای ثبت جهانی این اثر انجام شده است. بخشی از این غار به صورت طبیعی تشکیل و بخش دیگر آن به شکل دست کن ایجاد شده است که در دوران مختلف مردم در این غار سکونت داشته اند.

در ایام مختلف سال افراد زیادی از سراسر کشور از این اثر بی نظیر بازدید می کنند. با ثبت جهانی غار کرفتو شرایط منطقه به کلی عوض خواهد شد به شکلی که ایجاد اشتغال و افزایش درآمد را به همراه خواهد شد.

با توجه به اینکه در ثبت جهانی غار کرفتو توجه ویژه ای به حرایم غار و منظر آن خواهند داشت هر نوع ساخت و سازی در محدوده و منظر غار کرفتو ممکن است باعث رد شدن پرونده ثبت جهانی غار کرفتو شود.

ضربه سنگین استان همسایه بر پیگر ثبت جهانی غار کرفتو

متاسفانه اخیرا مسئولان شهرستان تکاب در مرز شهرستان دیواندره و در فاصله 800 متری غار کرفتو اقدام به صدور مجوز احداث بسته بندی حبوبات کرده اند که ساخت این کارگاه ضربه سهمگینی را به روند ثبت جهانی غار کرفتو وارد خواهد کرد.

غار کرفتو در فاصله 70 کیلومتری شهر دیواندره واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره ثبت ۳۳۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. همچنین این غار در تاریخ ۲۴ آبان ۱۴۰۱ در فهرست موقت جهانی یونسکو ثبت شده و تلاش‌ها برای ثبت دائمی آن در جریان است اما متأسفانه طی چند هفته اخیر به دلیل ساخت و ساز غیر مجاز یکی از ساکنان استان آذربایجان غربی در حریم ۳ هزار متری این غار مبحث ثبت جهانی غار کرفتو به زیر سوال رفته و فعالان فرهنگی استان کردستان خواستار ورود مسئولان استانی و کشوری برای تخریب این ساخت و ساز در محدوده غار هستند.

ضربه سنگین استان همسایه بر پیگر ثبت جهانی غار کرفتو

مکاتبات متعددی با مسئولان آذربایجان غربی صورت گرفته است

منصور مهرزاد مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در گفت و گویی اظهار کرده است: متأسفانه میراث فرهنگی آذربایجان غربی بدون درنظر گرفتن مبحث حریم منظر غار کرفتو اقدام به صدور مجوز برای این واحد تولیدی بسته بندی حبوبات کرده است.

وی افزود: بلافاصله پس از مطلع شدن از این موضوع، مکاتبات متعددی از سوی میراث فرهنگی و استانداری کردستان با میراث فرهنگی و استانداری آذربایجان غربی صورت گرفته و روند قانونی در حال انجام است.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان تصریح کرد: روند ثبت جهانی منظر غار کرفتو آغاز شده و بدون شک در آینده اگر کارشناسان ثبت جهانی به کشورمان مراجعه کنند اولین مکانی که مورد توجه آنان قرار خواهد گرفت همین سوله در حال ساخت داخل حریم غار کرفتو خواهد بود.

مهرزاد افزود: همانطوری که مجموعه تاریخی تخت سلیمان جزو میراث جهانی و متعلق به همه ایرانیان و جهانیان است، غار کرفتو نیز یک میراث فرهنگی و تاریخی و متعلق به همه ایرانیان بوده و امیدواریم مسئولان آذربایجان غربی مساعدت لازم را برای رفع این دغدغه داشته باشند.

وی همچنین از مردم محلی و حامیان میراث فرهنگی کردستان خواست که آرامش خود را حفظ کنند و به اداره کل میراث فرهنگی استان اجازه بدهند که روند قانونی این مبحث را پیگیری کند.

ضربه سنگین استان همسایه بر پیگر ثبت جهانی غار کرفتو

ویژگی‌های غار

غار آهکی کرفتو تا دوران سوم زمین‌شناسی یعنی مزوزوئیک، در زیر آب قرار داشته و در اواخر این دوران از آب خارج شده است. از درون این غار، کتیبه‌ای به خط یونانی به دست آمده است که نشان می‌دهد احتمالا کرفتو مدتی مورد سکونت سلوکیان بوده است.

غار کرفتو در چهار طبقه شامل ۲ بخش طبیعی و دست کند است که در دوران دوم زمین شناسی شکل گرفته و از نوع غارهای آهکی است که بخش طبیعی آن دالانی به طول ۷۵۰ متر دارد.
قسمت جلویی غار که محل سکونت انسان و قدمتی بیش از سه هزار سال دارد شامل هفت اتاق و ۹ راهرو در چهار طبقه است که رمز و راز این غار را ۲ چندان می‌کند.

دهانه ورودی غار کرفتو در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ متری از دامنه کوه قرار دارد که در گذشته پلکانی برای دسترسی به آن وجود نداشت؛ اما اکنون با کمک ۱۸۰ پله می‌توانید به‌راحتی از آن بالا بروید.

این غار دارای تالارهایی با ارتفاع بالا، مسیرهای پرپیچ‌ و خم، دالان‌ها و دهانه‌های متعددی است که به یکدیگر راه دارند و تاکنون کسی قادر به شناسایی تمامی این مسیرها و تهیه نقشه کامل از آن نبوده است.

کد خبر 2759038

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha