وکیل عبدالله اوجالان: جنگ ایران روند صلح ترکیه را به تعویق انداخت

سرویس ترکیه - فائق اوزگور ارول وکیل عبدالله اوجالان با هشدار درباره تأثیر جنگ ایران و تحولات منطقه، تأکید کرد تعلل در اقدامات قانونی، روند صلح با کردها را در معرض خطر قرار داده است.

به گزارش کردپرس، فائق اوزگور ارول، وکیل عبدالله اوجالان و یکی از اعضای اصلی هیئت امرالی، با اشاره به تأثیر مستقیم تحولات منطقه‌ای به‌ویژه جنگ ایران بر روند «صلح و جامعه دموکراتیک» در ترکیه، اعلام کرد که این فرآیند به یک مرحله حساس رسیده و نیازمند اقدامات فوری حقوقی و سیاسی است. او با تأکید بر نقش کلیدی عبدالله اوجالان، تعیین وضعیت و بهبود شرایط کاری او را از مهم‌ترین پیش‌شرط‌های ادامه مسیر دانست.

هیئت امرالی وابسته به حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی) که در ۲۷ مارس در زندان امرالی با اوجالان دیدار کرده بود، اعلام کرد که این روند به یک «مرحله مهم» رسیده و باید در چارچوب مذاکره، اراده دموکراتیک و مسئولیت تاریخی به‌صورت چندلایه پیش برده شود. در این بیانیه همچنین بر نقش پارلمان تأکید شده و آمده است که پس از ارائه گزارش کمیسیون، باید بدون تأخیر یک چارچوب قانونی جامع و فراگیر تدوین شود.

فائق اوزگور ارول، در گفتگو با مزوپوتامیا، با بیان اینکه تأخیر در روند صلح به سود هیچ‌یک از طرف‌ها نیست، گفت مسئله اصلی در شرایط کنونی، روشن شدن وضعیت، شرایط زندگی و امکان فعالیت عبدالله اوجالان است که اراده‌ای برای حل دموکراتیک مسئله کرد نشان داده است.

ارول در توضیح این «مرحله مهم» گفت که روند طی حدود ۱۵ ماه گذشته با سرعتی بالا پیش رفته و تصمیم‌های مهمی از جمله اعلام پایان مبارزه مسلحانه، انحلال ساختار سازمانی و اقدامات نمادین در این مسیر انجام شده است. با این حال، او تأکید کرد که اکنون زمان اجرای گام‌های حقوقی و سیاسی فرا رسیده و این مرحله نمی‌تواند بیش از این به تعویق بیفتد.

او با اشاره به تحولات منطقه‌ای، از جمله جنگ در سوریه، حملات به روژاوا و به‌ویژه تنش‌ها و مداخله‌ها علیه ایران، گفت این رخدادها فضای روند صلح را تحت تأثیر قرار داده و نوعی احتیاط و تعلل در برخی محافل ایجاد کرده است. به گفته ارول، ادامه این وضعیت در شرایطی که خاورمیانه با رقابت‌های ژئوپلیتیک پیچیده مواجه است، می‌تواند خطرات جدی برای روند صلح به همراه داشته باشد.

ارول با بیان اینکه آگاهی نسبت به اهمیت این روند در میان دولت، نیروهای سیاسی و جریان کردی شکل گرفته، افزود: «پرسش اصلی این است که آیا این آگاهی به اقدامات عملی منجر شده است یا نه.» او تأکید کرد که با وجود برخی گشایش‌ها، هنوز تصمیم‌های قاطع و تعیین‌کننده برای حل مسئله اتخاذ نشده و این وضعیت می‌تواند زمینه‌ساز اقدامات متقابل و تنش‌زا شود.

این عضو هیئت امرالی با تأکید بر نقش محوری عبدالله اوجالان گفت که او بازیگر اصلی این روند است و طی ۱۵ ماه گذشته با تصمیم‌ها و مواضع خود، اراده‌ای پایدار برای حل مسئله نشان داده است. به گفته ارول، روشن شدن جایگاه و وضعیت اوجالان در واقع به معنای شفاف شدن مسیر حل دموکراتیک نیز هست.

او در ادامه مهم‌ترین اقدام فوری را بهبود شرایط زندگی و کاری اوجالان دانست و گفت: «برای پیشبرد مؤثر این روند، باید شرایطی فراهم شود که او بتواند آزادانه‌تر با جامعه ترکیه، کردها و مردم منطقه ارتباط برقرار کند.» ارول افزود که هنوز محدودیت‌های ارتباطی وجود دارد و رفع این محدودیت‌ها باید در اولویت قرار گیرد.

ارول همچنین با اشاره به مفهوم «جمهوری دموکراتیک» گفت که از نگاه اوجالان، تحقق این مدل به مشارکت واقعی کردها در ساختار سیاسی، حقوقی و اجتماعی ترکیه وابسته است. او توضیح داد که بدون این مشارکت، روند دموکراتیک‌سازی کامل نخواهد شد.

در بخش دیگری از سخنان خود، ارول به مفهوم «جامعه دموکراتیک» پرداخت و آن را مدلی مبتنی بر توسعه آزادانه جامعه در حوزه‌های فرهنگی، زبانی، اقتصادی و محلی دانست. او تأکید کرد که تحقق این مدل نیازمند مشارکت فعال جامعه و ایجاد زیرساخت‌های لازم است.

این عضو هیئت امرالی در پایان با تأکید بر ضرورت تدوین یک چارچوب قانونی جامع گفت که چنین قانونی باید بتواند پیامدهای حقوقی، اداری و اقتصادی مسئله را حل کرده و همه گروه‌های درگیر را در بر بگیرد. او هشدار داد که تبدیل این روند به بحران بی‌اعتمادی یا شرط‌گذاری متقابل، می‌تواند فرصت تاریخی پیش‌رو را از بین ببرد و تأکید کرد که اقدامات باید به‌صورت هماهنگ و بدون تأخیر انجام شوند.

کد مطلب 2794787

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha