رونق کشت زعفران در شهرستان بدره / روایت انتقال پیاز زعفران از خراسان به آبچشمه
به گزارش خبرگزاری کردپرس، وقتی متوجه می شوم که اینها در حال کشت پیاز زعفران هستند آنهم در یک مزرعه بزرگ یک هکتاری خودم هم کمی ابراز شعف و شگفتی می کنم چرا که تاکنون در خصوص کشت زعفران توجه ما و همه اطلاعاتی که در این زمینه داشته ایم معطوف به سرزمین خراسان و قائنات در شرق ایران بوده است.
برای آگاهی از کم و کیف این محصول و چگونگی کشت آن به میان تعدادی از این کشاورزان رفته و نظراتشان را در این زمینه جویا می شوم.
خداحافظی با محصولات سنتی
محمد مراد همتی اهل روستای آبچشمه و صاحب این مزرعه در حال کشت زعفران که به همراه تعدادی در حدود 10 نفر کارگر مشغول کاشتن پیازهای زعفران هستند می گوید: این زمینها سالیان سال است که تا حدودی تک محصول هستند و تاکنون فقط گندم و جو در آنها کشت شده است و نیاکان ما از گذشته های دور تاکنون همین اندک محصولات را در این زمینها کاشته اند.
وی در ادامه افزود: گندم و جو محصولاتی کاملا متکی به بارش مناسب باران هستند و ما برخی سالها بوده که بخاطر بارش کم باران محصولاتی برداشت نکرده ایم و یا برداشت ما اندک بوده است.
همتی در ادمه افزود: با این حال ما امسال برای نخستین بار به پیشنهاد جهاد کشاورزی بدره و برخی اقوام اقدام به کشت پیاز زعفران در روستای آبچشمه کردیم که در حال انجام است در واقع میخواهیم با محصولات سنتی خداحافظی کنیم.
وی همچنین گفت: از جمله دلایلی که باعث شده اقدام به کشت زعفران کنیم بازدهی خوب این محصول است و اینکه به گفته کارشناسان ما در طول 5 یا شش سال فقط یکبار کار کشت را انجام میدهیم.
روایت انتقال پیاز زعفران از خراسان به روستای آبچشمه
سلمان همتی فرزند صاحب این مزرعه نیز در باره چگونگی کشت این محصول می گوید: برای کشت پیاز زعفران ما حدود یک هکتار از زمینهای اینجا را از قبل تسطیح و آماده کردیم و با گرفتن مشاوره از کارشناسان جهاد کشاورزی بدره زمین را سطح بندی کرده ایم.
وی ادامه داد: یکی از ملزومات کشت زعفران نیازمندی به آب است به این خاطر ما از آب رودخانه کوچک روستای آبچشمه استفاده کرده و زمین را از قبل آبیاری کردیم.
همتی به نحوه ی تهیه بذر زعفران اشاره کرد و گفت: بخاطر اینکه در استان ایلام سابقه ای از کشت زعفران وجود ندارد ما از استان خراسان اقدام به انتقال پیاز زعفران کرده و مقدار 70 گونی پیاز را که حدود یک تن و نیم است را از استان خراسان تهیه کرده و به اینجا انتقال دادیم که فقط هزینه خرید این مقدار بذر زعفران مبلغ هفت میلیون تومان بوده است.
وی در ادامه گفت: برای کشت این محصول علاوه بر استفاده از نظرات و مشاوره های کارشناسان جهاد کشاورزی مطالعات زیادی را نیز انجام داده و تجربیات کافی را کسب کردیم.
همتی به سختی های اینکار نیز اشاره کرده و گفت: ما حدود 10 روز است که در حال کشت این محصول هستیم و تقریبا در مراحل پایانی این کار هستیم.
موقعیت مناسب استان ایلام و شهرستان بدره برای کشت زعفران
برای کسب اطلاع از نحوه ی حمایتهای جهاد کشاورزی از کشت محصولاتی همانند زعفران به سراغ رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان بدره رفتیم و نظراتش را در این زمینه جویا شدیم.
اصغر باباخانی در این زمینه به کردپرس می گوید: شهرستان بدره و در کل استان ایلام شرایط آب و هوایی بسیار مناسبی را برای کشت برخی محصولات جدید و پر بازده دارد و به این خاطر جهاد کشاورزی ترویج چند محصول شاخص را در دستور کار خود قرار داده است.
وی افزود: زعفران، پسته و گل نرگس از جمله محصولاتی هستند که در سالهای اخیر در شهرستان بدره مورد توجه قرا گرفته اند و این سازمان هم بطور جد از کشت این محصولات حمایت می کند.
افزایش درآمد کشاورزان با کشت محصولات جدید
رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان بدره افزایش درآمد کشاورزان به منظور جلوگیری از مهاجرت آنان را از سیاستهای سازمان جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: به این خاطر کشت محصولات جدید با بازدهی بالا و سود مناسب به جای محصولات سنتی با بازدهی کم مورد توجه قرار گرفته است چرا که با تغیرات اقلیمی سالهای اخیر و کاهش بارندگی ها ، دوران تک محصولی و کشاورزی سنتی به سر آمده است.
باباخانی ادامه داد: شهرستان بدره برای کشت زعفران موقعیت بسیار ممتازی داشته و بر اساس مطالعات صورت گرفته این شهرستان هم از لحاظ داشتن خاک و هم آب مرغوب و با کیفیت برای کشت محصولاتی چون پسته و زعفران موقعیتی مناسب تر از استانهای همچون خراسان و سمنان دارد.
وی افزود: این سازمان برای حمایت این این محصولات و ترویج کشت آنها ، علاوه بر کمکهای مشاوره ای و کارشناسی ،تسهیلات مناسب را هم در اختیار کشاورزان متقاضی قرار می دهد و برای هر هکتار زمین کشاورزی 15 میلیون تومان تسهیلات کم بهره پرداخت می کند.
وی زعفران را از پر محصول ترین و پربازده ترین محصولات کشاورزی برشمرد و گفت: در صورت کشت در شرایط مطلوب و کارشناسی شده، از هر هکتار مزرعه زعفران می توان بین 2 تا 3 کیلوگرم زعفران برداشت کرد.علاوه بر این پیاز زعفران نیز هر ساله در حال تکثیر بوده و می توان از این طریق هم درآمدزایی کرد.
گزارش: حشمت اله کرمی نژاد
دیدگاه کاربران