برداشت سالیانه 243 ميليون متر مکعب آب از منابع آب زيرزميني حوضه مرزی غرب

سرویس کردستان - معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان گفت: ساليانه از منابع آب زيرزميني حدود 243 ميليون متر مکعب آب، جهت مصارف شرب، صنعت و كشاورزي در حوضه مرزی غرب برداشت می شود.

به گزارش کرد پرس، عرفان مومن پور در جلسه ای که به منظور بررسی اجرای پروژه‌های طرح احیا و تعادل بخشی و سازگاری با کم آبی با حضور معاون حفاظت، بهره‌برداری و امور اجتماعی حوضه آبریز رودخانه‌های کرخه و مرزی غرب برگزار شد، ضمن ارائه گزارش کلی از وضعیت منابع آب استان و اقدامات صورت گرفته توسط این حوزه، گفت: در حوزه مرزي غرب 8 هزار و 160 حلقه چاه داريم كه این از تعداد 14 هزار حلقه چاه موجود در استان و 611 حلقه نیز در حوزه کرخه است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر 51 رشته قنات با حجم تخلیه سالیانه 1.7 میلیون متر مکعب و در حوزه کرخه 14 رشته با حجم تخلیه 0.3 میلیون متر مکعب و 19 هزار و 443 دهنه چشمه با پتانسیل تخلیه 134 ميليون مترمکعب، در استان موجود است که وجود این تعداد چشمه، پتانسيل قابل توجه آب در اين حوضه ها را نشان مي دهد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان افزود: ساليانه از منابع آب زيرزميني حدود 243 ميليون متر مکعب آب، جهت مصارف شرب، صنعت و كشاورزي در حوضه مرزی غرب و در کرخه نیز 17.7 میلیون متر مکعب، برداشت می شود.

مومن پور ادامه داد: وسعت حوضه های آبریز مرزی غرب در این استان 9 هزار و 412 كيلومتر مربع و ميزان آب قابل برنامه ريزي در منابع زيرزميني 45 میلیون متر مکعب و در بخش سطحي هم 824 میلیون متر مکعب است كه این اعداد در حوضه کرخه با مساحت تقریبی 469 کیلومتر مربع به ترتیب 7.1 و 36.8 میلیون متر مکعب هستند.

وی یادآور شد: در حوضه كرخه 661 حلقه چاه، 14 قنات و 391 دهنه چشمه وجود دارد که برداشت سالیانه در این حوضه 17.7 میلیون متر مکعب بوده و عمدتاً شهرستان کامیاران در حوضه کرخه قرار دارد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان به وضعیت بارش در در حوضه سيروان اشاره کرد و بیان کرد: در سال آبی جاری میزان بارش در این حوضه 56 ميليمتر كه این عدد در سال گذشته 74 ميليمتر، بوده و به نسبت دراز مدت 31 درصد كاهش بارندگي را در آبان و 39 درصد هم در تجمعي از ابتداي سال آبي در حوضه سيروان داشته ايم و در حوضه زاب نیز در آبان ماه امسال 55 درصد نسبت به درازمدت و به صورت تجمعي از ابتداي سال آبي جاري تاکنون 60 درصد كاهش بارندگي داشته ايم در حوضه كرخه نیز 37 درصد تاکنون و در دراز مدت 46 درصد كاهش بارندگي را شاهد بوده ایم.

مومن پور گفت: استان کردستان به 3 حوضه آبریز درياچه اروميه، سفيدرود و مرزي غرب تقسیم بندی شده که براي سال 1400 از مجموع 170 انسداد غیرمجاز 50 فقره در همين حوضه با حجم 0.4 میلیون متر مکعب صورت گرفته و تعداد 100 دستگاه كنتور از کل 300 دستگاه در مرزي غرب نصب شده است.

وی به اجرای سازگاري با كم آبي در استان اشاره کرد و اظهار کرد: در سند سازگاری با کم آبی مجموعاً این استان مکلف به صرفه جویی حدود 270 ميليون متر مكعب در حوضه آب زيرزميني است و در حال حاضر، كل ميزان صرفه جويي ما در حوزه مرزي غرب در فاز اول 19 و در فاز دوم 2 ميليون متر مکعب است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان به اقدامات و پیشرفت طرح تعادل بخشی نیز اشاره کرد و افزود: اقدامات و درصد پيشرفت هاي صورت گرفته در بخش تعادل بخشي به اين صورت است که در گروه‌هاي گشت و بازرسي 100 درصد، در آب برگشتي به آبخوان 817 درصد، در انسداد و مسلوب المنفعه کردن چاه‌هاي غيرمجاز 262 درصد، نصب كنتور حجمي 20 درصد ، جلوگيري از اضافه برداشت و آماربرداري از منابع و مصارف آب 95 درصد بوده و در حال حاضر عملكرد شرکت آب منطقه‌ای کردستان در تعيين تكليف چاه‌هاي فاقد پروانه جزء 5 استاني است كه 100 درصد پيشرفت كار داشته‌اند.

مومن پوربه وضعیت ذخیره آب سدهای استان اشاره کرد و ادامه داد: از مجموع 18 سد در حال بهره‌برداری و اجرا كه در استان وجود دارد مجموعاً 2 هزار و 808 ميليون مترمكعب ذخيره آب داريم كه از اين مقدار حدود یک هزار و 300 ميليون مترمكعب آن در توليت و بهره برداري آب منطقه‌ای کردستان و یک هزار و 500 میلیون متر مکعب آن نیز كه شامل سدهای تالوار زنجان، گاوشان کرمانشاه، شهيد كاظمي آذربايجان غربي، آزاد، ژاوه و قوچم هم زيرنظر شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران می باشند خارج از توليت این شرکت است.

وی به وجود تأسیسات و زیرساخت‌های مناسب جهت رصد بارش و وضعیت آب سدها اشاره کرد و یادآور شد: در این شركت اتاق ديسپاچينگ موجود است که عملاً امكان کنترل تمام تأسيسات شامل؛ ايستگاه‌هاي هيدرومتري، ايستگاه‌هاي آب و هواشناسي، برف سنجي و باران سنجي، وجود دارد.

کد خبر 23234

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha