به گزارش کردپرس گزاش تحلیلی رسانه خبری دراو میدیا، دربارۀ انتخابات گذشته در اقلیم کردستان به شرح زیر است:
سطح مشارکت و تحریم در انتخابات عمومی :
- در دوره اول انتخابات پارلمان کردستان از تاریخ ۱۹۹۲/۵/۱۹ تا دوره پنجم یعنی تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰ میزان مشارکت عمومی از ۸۷% به ۶۰% کاهش پیدا کرده است و میزان تحریم انتخابات از ۱۳% به ۴۰% افزایش پیدا کرده است.
- در دوره اول انتخابات مجلس نمایندگان عراق در سطح سه استان اقلیم کردستان از تاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰ تا آخرین دوره که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد میزان مشارکت از ۹۵% به ۳۶% کاهش پیدا کرده است و میزان تحریم عمومی انتخابات از ۵% به ۶۴% افزایش پیدا کرده است.
- در دوره اول انتخابات مجلس نمایندگان عراق میزان مشارکت عمومی در سطح ۱۸ استان عراق از تاریخ ۳۰/۱/۲۰۰۵ تا آخرین دوره که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد از ۸۰ % به ۴۳.۵% کاهش پیدا کرده است و میزان تحریم انتخابات از ۲۰% به ۵۶.۵% افزایش پیدا کرده است.
- در آخرین دوره انتخابات و از دوره پنجم پارلمان کردستان تا آخرین دوره انتخابات مجلس نمایندگان عراق در سطح سه استان اقلیم کردستان که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد میزان مشارکت عمومی از ۶۰% به ۳۶% کاهش پیدا کرده است و میزان تحریم انتخابات نیز از ۴۰% به ۶۴% افزایش پیدا کرده است.
مبحث اول: انتخابات در اقلیم کردستان
بعد از تشکیل ساختار سیاسی اقلیم کردستان در ۳۲ سال گذشته شهروندان اقلیم کردستان بارها در انتخابات شرکت کردهاند و برای تعیین نمایندگان خود در مجلس نمایندگان و موضوع تعیین سرنوشتشان به صندوقهای رای گیری روی آوردهاند مانند تعیین قانون اساسی و برگزاری رفراندوم خودمختاری:
۱-انتخابات پارلمان کردستان
الف: برگزاری دوره اول در تاریخ ۱۹/۵/۱۹۹۲
ب:برگزاری دوره دوم در تاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰
ج: برگزاری دوره سوم در تاریخ ۲۰۰۹/۷/۵
د: برگزاری دوره چهارم در تاریخ ۲۱/۹/۲۰۱۳
ه: دوره پنجم در تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰
۲-دوره ریاست اقلیم کردستان
الف: رهبری جنبش آزادیخواهی کردستان در تاریخ ۱۹۹۲/۵/۱۹
ب: دوره دوم ریاست اقلیم کردستان در تاریخ ۲۰۰۹/۷/۲۵
۳- انتخابات شورای استانها و مناطق اقلیم کردستان
الف:قانون اساسی عراق در تاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰
ب: دوره دوم در تاریخ ۲۰۱۴/۴/۳۰
۴-برگزاری رفراندوم عمومی
الف: قانون اساسی عراق در تاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰
ب: استقلال کردستان در تاریخ ۲۰۱۷/۹/۲۵
۵-انتخابات مجلس نمایندگان عراق
الف: دوره اول در تاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰
ب: دوره دوم در تاریخ ۲۰۱۰/۳/۷
د: دوره سوم در تاریخ ۲۰۱۴/۵/۱۲
ه: دوره چهارم ۲۰۲۱/۱۰/۱۰
مبحث دوم: تحریم انتخابات
به طور کلی منظور از شرکت در انتخابات روندی است فرد رای دهنده به مراکز رای گیری مراجعه میکند و با استفاده از کارت رای گیری خود در انتخابات شرکت میکند، اما معنی تحریم این است که فرد رای دهنده به هیچ عنوان پای صندوق رای حاضر نمیشود و از کارت رای گیری خود استفاده نمیکند.
۱-کاهش سطح مشارکت و افزایش میزان تحریم در انتخابات پارلمان کردستان
روزبه روز میزان اعتماد شهروندان و سطح مشارکت آنها در انتخابات کاهش مییابد اگر میزان مشارکت شهروندان را در انتخابات پارلمانی کردستان مثال بزنیم همانطور که در نمودار شمار یک مشخص است در دوره اول این انتخابات که در تاریخ ۱۹۹۲/۵/۱۹ برگزار شد ۱۱۲۰۰۰ نفر صلاحیت رایدادن داشتهاند از این تعداد ۹۷۱۹۵۳ نفر به میزان ۸۵% در انتخابات شرکت کردهاند تنها ۱۳% از مردم کردستان این انتخابات را تحریم کردند.
اما در دوره پنجم انتخابات پارلمانی کردستان که در تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰ برگزار شد از مجموع ۳۰۸۵۴۶۱ نفر که صلاحیت شرکت در انتخابات را داشتند ۴۰% از آنها این انتخابات را تحریم کردند و فقط ۱۸۴۵۹۷۹ نفر به میزان ۶۰% در این انتخابات شرکت کردند. رجوع شود به نمودار شماره(۱)
مشارکت شهروندان اقلیم کردستان در انتخابات پارلمانی کردستان دوره پنجم در تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰
مبحث سوم: کاهش میزان مشارکت و افزایش میزان تحریم انتخابات مجلس نمایندگان عراق در سطح سه استان اقلیم کردستان
مانند کاهش سطح مشارکت شهروندان اقلیم کردستان در انتخابات پارلمانی کردستان در استانهای اربیل و سلیمانیه و دهوک، در انتخابات مجلس نمایندگان عراق نیز این کاهش مشارکت در سطح اقلیم کردستان به چشم میخورد، در انتخابات به طور پیاپی سطح اعتماد و مشارکت شهروندان رو به کاهش است اگر میزان مشارکت شهروندان در انتخابات مجلس را مثال بزنیم همانطور که در جدول شماره ۲ آماده است در دوره اول انتخابات که درتاریخ ۲۰۰۵/۱/۳۰ برگزار شد ۲۲۹۰۷۳۶ نفر در سطح استان صلاحیت رای دادن داشتند از این تعداد ۲۱۷۶۰۰۰ نفر به میزان ۹۵% در این انتخابات شرکت کردند فقط ۵% از مردم کردستان انتخابات را تحریم کردند.
اما در دوره پنجم انتخابات مجلس نمایندگان عراق که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد از مجموع ۳۴۵۰۷۷۳ نفر که مشمول رای دادن بودند ۶۴% این انتخابات را تحریم کردند و تنها ۱۲۳۳۴۵۰ نفر در انتخابات شرکت کردند یعنی به میزان ۳۶%. رجوع شود به نمودار شماره (۲)
بنابراین در دوره اول انتخابات مجلس نمایندگان در سال ۲۰۰۵ تا آخرین دوره که در سال ۲۰۲۱ برگزار شد میزان تحریم انتخابات از ۵% به ۶۴% افزایش یافته است.
مشارکت شهروندان در ۳ استان اقلیم کردستان در انتخابات مجلس نمایندگان عراق در دوره پنجم تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰
همانطور که در مبحث شماره دوم و سوم توضیح داده شد پنجمین دوره انتخابات پارلمانی کردستان که در تاریخ ۲۰۱۸/۹/۳۰ برگزار شد از مجموع ۳۰۸۵۴۶۱ نفر که صلاحیت شرکت در انتخابات را داشتند ۴۰% انتخابات را تحریم کردند و تنها ۱۸۴۵۹۷۹ نفر یعنی ۶۰% در انتخابات شرکت کردند.
اما در پنجمین دوره انتخابات مجلس عراق که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد از مجموع ۳۴۵۰۷۷۳ نفر که صلاحیت شرکت در انتخابات را داشتند ۶۴% این انتخابات را تحریم کردند و تنها ۱۲۳۳۴۵۰ نفر یعنی ۳۰% در این انتخابات شرکت کردند این نشان دهنده این واقعیت است که پس از دوره پنجم انتخابات پارلمانی کردستان در سال ۲۰۱۸ تا پنجمین دوره انتخابات مجلس عراق که سه سال بعد برگزار شد یکبار دیگر میزان تحریم انتخابات در سطح سه استان اقلیم کردستان از ۴۰% به ۶۰% افزایش یافت.
تحریم و مشارکت عمومی در آخرین دوره پارلمان کردستان و مجلس عراق
مبحث چهارم؛ کاهش سطح مشارکت و افزایش نرخ تحریم در انتخابات مجلس نمایندگان عراق در سراسر کشور عراق
- در دور اول انتخابات پارلمانی عراق که در تاریخ ۲۰۱۳/۳/۷ برگزار شد، حدود ۸۰ % از شهروندان در انتخابات شرکت کردند و ۲۰ % نیز این انتخابات را تحریم کردند.
- در دور دوم انتخابات پارلمانی عراق که در تاریخ ۲۰۱۰/۳/۷ برگزار شد، ۶۰ % از شهروندان در این روند شرکت کردند و ۴۰ % انتخابات را تحریم کردند.
- دور سوم انتخابات مجلس عراق که در ۲۰۱۴/۴/۳۰ برگزار شد، بیش از ۶۲% از شهروندان در این روند شرکت کردند و حدود ۳۸% انتخابات را تحریم کردند.
- چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق که در ۲۰۱۸/۵/۱۲ برگزار شد، در سطح عمومی عراق ۴۴.۵ % از شهروندان در این روند شرکت کردند و ۵۵.۵% انتخابات را تحریم کردند.
- دوره پنجم انتخابات مجلس عراق که در تاریخ ۲۰۲۱/۱۰/۱۰ برگزار شد در سطح عمومی عراق ۵/۴۳% از شهروندان در این روند شرکت کردند و ۵۶% این انتخابات را تحریم کردند.
مبحث پنجم؛ علل ناامیدی عمومی از انتخابات
اگرچه آمارهای بالا نشان دهنده کاهش شدید مشارکت شهروندان اقلیم کردستان و عراق در انتخابات است اما هنوزجای تردید دارد که با چند تلاش غیر دموکراتیک آمار این میزان مشارکت را افزایش پیدا کردهاند و باعث ناامیدی برخی از رای دهندگان شد از جمله:
۱-تقلب مداوم در همه انتخاباتها بخش بزرگی از این نرخها را تشکیل داده است و بخشی از تخلفات انتخاباتی بوده است که به چندین روش انجام گرفته است ازجمله:
- افزایش میزان مشارکت مستقیم و بازی کردن با نتایج انتخابات
- بخشی از کادرهای احزاب سیاسی گاهی بیشتر از یک رای و بعضی اوقات نیز به تعداد زیاد رای دادهاند.
- استفاده از فشار و تهدیدهای مختلف برای تغییر رای، رای دهندگان
- خرید آرا از طریق پول و سلاح و منصب
- استفاده از اموال و ثروت و مناصب و نهادهای عمومی اقلیم کردستان برای تبلیغات انتخاباتی
- استفاده از نیروهای مسلح برای تامین منافع حزبی و خصوصی
۲-رکود نظام سیاسی و تبادل نمایشی قدرت سیاسی
۳- عدم پاسخگویی و فرار از برنامه و شعارهای انتخاباتی نامزدها و احزاب سیاسی، ثروتمند شدن احزاب و نامزدهای آنان با بودجه عمومی عراق
۴- نمایشی کردن نهادها و شوراهای انتخاباتی اقلیم کردستان و تسلط عمیق احزاب و خاندان آنان و شخصیتهای بر نهادهای رسمی
۵- نگرانیهای عمومی و اولویت دادن احزاب سیاسی به منافع خصوص خود و کادرهای آنها
۶-کاهش سطح خدمات اولیه مانند پرداخت حقوق، تامین آب و برق، راهسازی، درمان و آموزش و ...
۷-محدودیت حقوق و آزادیهای عمومی و نقض حاکمیت قانون
۸-تداوم رشد فساد و عدم شفافیت در درآمدها و هزینه ها در اقلیم کردستان
۹- تداوم بحرانها، به میراث گذاشتن آنها از کابینهای به کابینه دیگر و فرار از حل مشکلات و متهم کردن یکدیگر به بی توجهی
۱۰-عدم برگزاری به موقع انتخابات برای مثال در مدت ۳۲ سال گذشته در اقلیم کردستان تنها دو انتخابات برای شوراهای استانی در سالهای ۱۹۹۲ و ۲۰۰۵ برگزار شده است و فقط یک انتخابات پارلمانی در موعد مقرر برگزار شده است و تعداد دیگر نیز به موقع برگزار نشدهاند در همین ۳۲ سال اقلیم کردستان فقط دو رئیس داشته است و این ریاستها نیز مداوم از سوی حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی انتخاب شدهاند و تنها دو سال رئیس پارلمان عضو این احزاب نبود که او هم به اجبار حزب برکنار شد.
۱۱-بیعدالتی در اکثر عرصههای اجتماعی، سیاسی، قانونی و مدیریتی، آموزشی، ورزشی، هنری، نظامی و نفوذ این بی عدالتیها در سایر طبقات جامعه و ایجاد خلاءهای بزرگ میان مسئولان سیاسی و فرزندانشان در مقایسه با مردم عادی و فرزندانشان منبع بزرگ ناامیدی است.
۱۲- عدم حل مشکلات میان اقلیم و دولت مرکزی عراق در زمینههای انرژی، نیروهای پیشمرگف، قانون اساسی، ماده ۱۴۰ و ... کاهش سطح کشمکشها برای دستاوردهای کوچک و موقت مانند دریافت سهم و پستهای حزبی و پول و بودجه ...
نظر شما